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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
04/10/2005 |
Data da última atualização: |
09/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAÚJO, J. S. de; MENDONÇA, H. A. de; SOUSA, J. A. de; BASTOS, R. M. |
Afiliação: |
Janaína Silva de Araújo, PIBIC/Ufac/Embrapa Acre; Hélia Alves de Mendonça, Embrapa Acre; JOAO ALENCAR DE SOUSA, CNPAT; RUBENS MAMEDIO BASTOS, CPAF-AC. |
Título: |
Caracterização e avaliação da coleção de trabalho de pimenta longa na Embrapa Acre. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2., 2003, Porto Seguro. Melhoramento e qualidade de vida: anais. Salvador: UFB; Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2003. |
Páginas: |
6 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo desse trabalho foi avaliar morfologicamente acessos das espécies Piper hispidinervum e Piper aduncum. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Embrapa Acre; Rio Branco (AC); Western Amazon. |
Thesagro: |
Banco de Germoplasma; Morfologia Vegetal; Pimenta de Macaco; Pimenta Longa; Piper Hispidinervum. |
Thesaurus Nal: |
Germplasm conservation; Piper aduncum; Piper longum; Plant morphology. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190497/1/11502.pdf
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Marc: |
LEADER 01236nam a2200337 a 4500 001 1502647 005 2023-11-09 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAÚJO, J. S. de 245 $aCaracterização e avaliação da coleção de trabalho de pimenta longa na Embrapa Acre.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2., 2003, Porto Seguro. Melhoramento e qualidade de vida: anais. Salvador: UFB; Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura$c2003 300 $a6 p.$c1 CD-ROM. 520 $aO objetivo desse trabalho foi avaliar morfologicamente acessos das espécies Piper hispidinervum e Piper aduncum. 650 $aGermplasm conservation 650 $aPiper aduncum 650 $aPiper longum 650 $aPlant morphology 650 $aBanco de Germoplasma 650 $aMorfologia Vegetal 650 $aPimenta de Macaco 650 $aPimenta Longa 650 $aPiper Hispidinervum 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aEmbrapa Acre 653 $aRio Branco (AC) 653 $aWestern Amazon 700 1 $aMENDONÇA, H. A. de 700 1 $aSOUSA, J. A. de 700 1 $aBASTOS, R. M.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/09/2022 |
Data da última atualização: |
14/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WELKE, J. E.; NICOLLI, K. P.; HERNANDES, K. C.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KARINE PRIMIERI NICOLLI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CLAUDIA ALCARAZ ZINI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Adaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 370, 131004, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine. |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo; Cromatografia gasosa bidimensional abrangente; GC-O; GC/MS; GCxGC/MS; Olfatometria; OSME. |
Thesagro: |
Aroma; Odor; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds; Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01881naa a2200325 a 4500 001 2146232 005 2022-09-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWELKE, J. E. 245 $aAdaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aA step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine. 650 $aBioactive compounds 650 $aGrapes 650 $aAroma 650 $aOdor 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aComposto bioativo 653 $aCromatografia gasosa bidimensional abrangente 653 $aGC-O 653 $aGC/MS 653 $aGCxGC/MS 653 $aOlfatometria 653 $aOSME 700 1 $aNICOLLI, K. P. 700 1 $aHERNANDES, K. C. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aZINI, C. A. 773 $tFood Chemistry$gv. 370, 131004, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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